Tagtik

BP en Lukoil willen olievelden in Irak verkopen

De Russische oliemaatschappij Lukoil en haar Britse branchegenoot BP willen zich terugtrekken uit Irak. De Iraakse olieminister meldt dat de concerns de bezittingen in het land van de hand willen doen.

Minister Ihsan Abdul Jabbar zei dat Lukoil hem op de hoogte heeft gebracht van het feit dat het bedrijf de bezittingen in Irak wil verkopen aan Chinese bedrijven. Dan gaat het om het Russische belang in het West Qurna-2-veld. BP zou zich op zijn beurt willen terugtrekken uit het reusachtige Rumaila-veld.

Het huidige investeringsklimaat in Irak is volgens de minister ongeschikt om grote bedrijven te behouden. Jabbar, die vorige week voor een parlementaire commissie verscheen, zei ook dat het Amerikaanse ExxonMobil zijn aandeel in West Qurna-1 wil verkopen.

Binnen de OPEC is Irak, op uitzondering van Saudi-Arabië, momenteel het land dat het meeste aantal olie per dag uit de grond haalt. Het land pompt dagelijks maar liefst 4 miljoen vaten ruwie olie per dag op. Irak geeft investeerders strenge contractuele voorwaarden, waardoor het voor buitenlandse bedrijven niet meer aantrekkelijk is om te investeren in het land. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga)

Ook dit kan u interesseren