Tagtik

Zorgt Facebook voor revolutie met Libra-munt?

Facebook heeft na een jaar voorbereiding zonet de Libra voorgesteld: een nieuwe digitale munt. "Dit heeft het potentieel om een munt van de 21e eeuw te worden. Niet alleen voor de Verenigde Staten of voor Europa, maar ook voor opkomende landen waar Amerikaanse techgiganten vandaag marktaandeel missen", verduidelijkt econoom Geert Noels in 'De afspraak'.

Facebook zal op termijn zijn werknemers uitbetalen in Libra. "Dat klinkt exotisch", geeft Noels toe, "maar voor de ietwat oudere generatie: het is hetzelfde principe als de ECU (European Currency Unit). Of voor de technici: de SDR (Special Drawing Rights). In feite is het een korfmunt, een munt die gemaakt wordt door andere munten. In dat opzicht is het geen exotische, nieuwe munt zoals de bitcoin waarvan je niet weet wat de waarde is. De waarde wordt hier bepaald door een korf van stabiele, andere munten."

De Libra lijkt dan ook geen risicovolle munt te zijn."Ze koppelen oude inzichten hoe een stabiele munt best moet zijn aan nieuwe inzichten hoe je die het beste moet verhandelen en het vertrouwen bewaart." De Facebookmunt kan wel voor een absolute revolutie zorgen. "Dit is een munt die het potentieel heeft om miljarden gebruikers te hebben. Misschien in het begin voor kleine betalingen, maar zoals dat dikwijls gaat: eens een munt zich gevestigd heeft, kan je daar eventueel meer mee doen", stelt Noels in De Afspraak. "Je wrikt hier de deur open die traditioneel in handen is van heel conservatieve, traditionele banken en instellingen."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Afspraak/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren