Tagtik

Op deze dag in 2006: de eerste tweet in de geschiedenis

Op 21 maart 2006, precies 18 jaar geleden, zag het beroemde sociale netwerk Twitter (nu X) het daglicht. Het sociale netwerk met het blauwe vogeltje ontstond uit het brein van vier mannen: Jack Dorsey, Biz Stone, Noah Glass en Evan Williams. In 2005 runden de drie laatstgenoemden Odeo, een podcastingbedrijf.

Het ging echter niet goed met het bedrijf: de concurrentie werd heviger met het verschijnen van een podcastplatform dat het grote Apple had gelanceerd. De directeurs van Odeo besloten hun werknemers te vragen of ze ideeën hadden om het bedrijf nieuw leven in te blazen.

Toen kwam Jack Dorsey, op dat moment een webdesigner, met het innovatieve idee om een sms-communicatiesite te maken. Het concept zou gebruikers in staat stellen om updates naar hun vrienden te sturen met behulp van slechts 140 tekens. Het idee was interessant, maar er moest alleen nog een naam voor worden gevonden. De keuze viel op "Twitter", afgeleid van het Engelse woord "twitter", wat in het Nederlands "tsjilpen, kwetteren" betekent.

Aanvankelijk werd de naam afgekort tot "Twttr", maar de makers veranderden snel de naam om die commercieel aantrekkelijker te maken. Op 21 maart 2006 stuurde Jack Dorsey het allereerste bericht naar de site, wat de officiële geboorte van de blauwe vogel betekende.

Twitter begon bescheiden, maar won zeer snel aan populariteit. In augustus 2006 was er een kleine aardbeving in San Francisco en de gebruikers van de site stuurden informatie in realtime door. De eerste stap naar succes.

In 2007 stelde een gebruiker genaamd Chris Messina voor om de hashtag (#) te gebruiken om tweets te categoriseren op onderwerp, een voorstel dat al snel werd overgenomen door de oprichters.

In januari 2009, toen een vliegtuig een noodlanding maakte op de rivier de Hudson, legde een Amerikaanse burger genaamd Janis Krums het tafereel live vast en deelde het op Twitter. Hij was live getuige geweest van de noodlanding. Hij postte een foto van het vliegtuig met het bericht: "Er ligt een vliegtuig in de Hudson. Ik ben op de veerboot om de passagiers op te pikken. Het is te gek." Deze tweet ging viraal, trok de aandacht van journalisten en onderstreepte de opkomende rol van Twitter in de verspreiding van informatie in realtime.

In juni 2009, tijdens de omstreden verkiezingen in Iran, gebruikten Iraniërs Twitter om de Groene Beweging te coördineren. Dat bewees de kracht van het sociale netwerk bij het ontstaan van sociale fenomenen.

In 2011 werd Barack Obama het eerste staatshoofd dat een Twitter-account aanmaakte, opnieuw een versterking van de legitimiteit van het sociale netwerk. In maart 2017 had Twitter 313 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, met meer dan 500 miljoen tweets die dagelijks werden verstuurd en beschikbaar waren in meer dan veertig talen.

Op 27 oktober 2022 kondigde Elon Musk de overname van Twitter aan, een voorbode van een grote inkrimping van het bedrijf. In april 2023 absorbeerde X Corp. Twitter Inc, wat het einde betekende van Twitter als een afzonderlijke entiteit. Elon Musk kondigde ook de geleidelijke overgang aan van het merk "Twitter" naar "X", hoewel het webadres ongewijzigd zou blijven: twitter.com.

(Fausto with LpR/Source: Wikipedia, DNA/Picture : Alexander Shatov via Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren