Tagtik

Gingerbread-koekjes: de hype van deze periode

Gingerbread koekjes zie je steeds meer in deze periode: in het uitstalraam van bakkers, maar ook als versiering in de kerstboom in de vorm van een ster, een kerstboom, een mannetje … Ze worden dikwijls versierd met glazuur en snoepjes.

Deze koekjes zijn enorm populair in het buitenland, vooral in Amerika en Verenigd Koninkrijk. De smaak doet ons wat denken aan speculaas, maar deze koek dankt zijn naam aan het feit dat als smaakmaker de wortelstok van de gemberplant wordt gebruikt (in poedervorm).

Hier staan ze beter bekend als gemberkoekjes. Gemberkoek wordt vaak gegeten bij het ontbijt of als tussendoortje. De koekjes worden massaal geserveerd in de kerstperiode, maar tegenwoordig vind je ze het hele jaar door.
Zin om deze eens zelf te maken? Eventueel met de kids? Succes verzekerd en helemaal niet moeilijk om klaar te maken.

Hier een receptje:
Nodig voor zo’n 20 koekjes:
300 g bloem – 115 g boter – 160 g bruine suiker – 160 g siroop (bv. suikersiroop of pannenkoekensiroop) – 1 ei – 1 tl gemberpoeder – 1 tl kaneelpoeder – 1 tl nootmuskaat – een snuifje zout – als versiering: suikerglazuur, suikerstokjes …

Zo ga je te werk:
-meng de zacht gemaakte boter, suiker en suikersiroop tot een romig mengsel; voeg ei toe en meng goed.
-meng in een andere kom de bloem, het gemberpoeder, kaneelpoeder, nootmuskaat en het zout door elkaar. Dit voeg je in deeltjes toe aan de andere mengeling. Meng alles goed door en schep het vervolgens in een plastic folie. Laat nu minstens 4 uur opstijven in de koelkast!
-verwarm de oven voor op 160°. Rol het deeg uit met wat bloem en steek de gingerbread vormpjes uit. Maak met een prikker gaatjes zodat je de koekjes ook kan ophangen. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak 15 minuten in de oven. Laat afkoelen.
-en nu het leukste werkje: teken gezichtjes en andere leuke versieringen met behulp van suikerglazuur. Nu nog enkel het lint door de gaatjes steken en klaar!

Ook leuk om als geschenkje te geven!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren