Tagtik

Deze op het eerste zicht onschuldige voeding is dodelijk voor je hond!

Onlangs deed men op Radio 2 de smaaktest peperkoek. In de peperkoek van Lotus zit minder suiker maar wel de zoetstof xylitol. Op de verpakking stond er te lezen: “Niet geschikt voor dieren. Raadpleeg direct een dierenarts in geval van inname!.” Vooral voor honden is het gevaarlijk.

Chris Dusauchoit legt uit op Radio 2 waarom dat stukje peperkoek nu net zo gevaarlijk is voor je hond. “Xylitol is perfect eetbaar voor mensen maar kan heel gevaarlijk zijn voor dieren, vooral voor honden is het levensgevaarlijk. Voor katten bijvoorbeeld is het veel minder gevaarlijk en ze zijn ook veel minder geïnteresseerd.”

Een minuscule inname kan voor een hond al zeer gevaarlijk zijn doordat zij een sterke verlaging van de bloedsuikergehalte krijgen omdat de pancreas veel insuline gaat maken. Er ontstaat een forse daling van de bloedsuikerspiegel en acute leverschade. Dit wordt bij dieren ook wel een zoetstofvergiftiging genoemd. Je hond kan binnen het halfuur sterven. Chris Dusauchoit: "1 gram xylitol kan al voldoende zijn om een hondje van 10 kilo te doden."

Ook deze producten zijn gevaarlijk voor je hond!
Laat je hond ook niet mee eten van tafel of beloon hem ook niet met mensensnoepjes. Heel wat voedingsmiddelen zijn gevaarlijk voor een hond: chocolade, druiven, rozijnen en krenten, paddenstoelen (champignons ..), alliumsoorten (uien, knoflook, bieslook en prei), noten, avocado en producten met cafeïne.

(FVDV for Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren