Tagtik

Russen kiezen Nepalezen als nieuw kanonnenvlees: 2.000 Nepalezen geronseld

Met hoge salarissen werden 2.000 Nepalezen overtuigd om aan de zijde van de Russen te vechten in Oekraïne. Dat meldt Sky News.

De Nepalese overheid zit verveeld met de zaak en probeert ervoor te zorgen dat Nepalezen niet meer in het Russische leger gaan. Om het ronselen tegen te gaan heeft de Nepalese regering twee maanden geleden besloten dat mensen ook niet meer voor werk naar Rusland of Oekraïne mogen. Er werden reeds 22 mensen opgepakt die Nepalezen zouden helpen om de documenten te verzamelen om naar Rusland te kunnen.

Volgens officiële cijfers uit Nepal zijn trouwens 21 Nepalezen omgekomen tijdens hun dienst in het Russische leger, maar veel meer families zeggen het contact met hun dierbaren te zijn verloren.

Een Nepalees die terugkeerde van het front vertelt hoe hij en zijn landgenoten eigenlijk zuiver als kanonnenvlees dienden. Ze kregen eveneens niet genoeg te eten en werden geslagen door de Russische medesoldaten, die werden voorgetrokken. “De Russische soldaten stonden achter ons. Aan de frontlinie stonden huurlingen.” De man beschrijft een duidelijke rangorde, waarbij de Nepalezen, Indiërs en Russische criminelen vooraan stonden en dus de grootste kans liepen om te worden gedood.

(Tagtik/Source: Sky News/Illustration: Mustafu Muraji for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren