Tagtik

Rusland zit met nieuw probleem: moordenaars en verkrachters keren na 6 maanden vrij terug

Rusland maakt in het leger al enige tijd gebruik van verkrachters, moordenaars en daders van de ergste feiten in ruil voor  toekomstige amnestie. De gevangenen worden naar het front in Oekraïne gestuurd om er te gaan vechten voor het Russische leger.

“De veroordeelden, ook van zware misdaden, boeten voor hun misdaad met bloed op het slagveld”, zegt de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. “Ze boeten met bloed in aanvalseenheden, onder kogelvuur en bombardementen.” 

Tienduizenden misdadigers, van wie enkelen veroordeeld zijn voor moord of verkrachting, zijn het afgelopen jaar gerekruteerd om enkele maanden te vechten in Oekraïne in ruil voor gratie. Nu beginnen de eerste terug te keren naar Rusland, op vrije voeten aangezien ze aan de voorwaarde voor hun amnestie hebben voldaan. Het maakt de Russen zenuwachtig dat deze daders van gruwelijke feiten, met nieuwe trauma's door de oorlog er bovenop, gewoon op vrije voeten terugkeren naar de Russische maatschappij.

De presidentiële gratie voor een jongeman die zijn ex-vriendin martelde en vermoordde, lokt alvast heel wat verbijstering uit in Rusland. Vladislav Kanyus werd in de zomer van 2022 veroordeeld tot 17 jaar cel na de brute moord op zijn vriendin Vera Pekhteleva (23). Een lange straf waarvan hij maar een fractie had uitgezeten toen hij dit voorjaar naar de oorlog vertrok.

Hij had zijn ex-vriendin urenlang gefolterd. Op het proces zou blijken dat haar lichaam 111 verwondingen vertoonde, van zijn vuisten en van een mes. Finaal had Kanyus haar gewurgd met een metalen kabel. Deze man is nu na zes maanden aan het front mogen terugkeren als vrije man.

Volgens The Washington Post, dat zich beroept op Russische mensenrechtenactivisten, heeft het Russische ministerie van Defensie dit jaar al 100.000 soldaten geronseld in de detentiekolonies. Veel meer zware criminelen dreigen zo met nieuwe trauma's opnieuw losgelaten te worden op de Russsiche maatschappij. De Britse BBC had deze zomer al weet van zeker twintig zware criminele feiten door vrijgelaten misdadigers.

(Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren