Tagtik

NASA probeert te voorkomen dat asteroïde de aarde vernielt in 2182

Wetenschappers van de National Aeronautics and Space Administration (NASA) hebben onlangs bekendgemaakt dat ze het einde naderen van hun zoektocht naar het proberen voorkomen dat een asteroïde over 159 jaar op de aarde botst. 

Volgens deskundigen zou de asteroïde 'Bennu' op 24 september 2182 de aarde kunnen treffen. Deze cataclysmische gebeurtenis heeft een kans van 1 op 2.700 om de aarde te raken, maar specialisten nemen geen enkel risico en maken zich dan ook zorgen over deze kleine kans. Zozeer zelfs dat NASA zeven jaar geleden een ruimtevaartuig naar Bennu lanceerde om gegevens te verzamelen die zouden kunnen helpen bij het afwenden van de ramp, als en wanneer deze zich voordoet.

Ruimterots komt elke 6 jaar in buurt van onze planeet
Volgens NASA werd de asteroïde in 1999 geïdentificeerd en reist hij ongeveer elke zes jaar in de buurt van de aarde. De ruimterots is naar schatting even groot als het Empire State Building en heeft de kracht van 22 atoombommen. Tijdens de Touch-and-Go (TAG)-monsterverzamelingsoperatie daalde NASA's 'OSIRIS-Rex-ruimtevaartuig' in 2020 af op het oppervlak van asteroïde Bennu en haalde rotsachtig materiaal op van een monsterlocatie genaamd 'Nightingale'.
Bennu, een oeroud overblijfsel van ons zonnestelsel, bestaat volgens wetenschappers al ruim 4,5 miljard jaar. Het raakte voor het eerst bekend als '1999 RQ36'. Nadat een kind uit de derde klas, Michael Puzio, een wedstrijd had gewonnen om de asteroïde een naam te geven, werd deze in 2013 omgedoopt tot Bennu.

Hoe wil NASA ​​botsing tussen aarde en asteroïde voorkomen?
“We bevinden ons nu in de laatste etappe van deze zeven jaar durende reis, en het voelt heel erg als de laatste paar kilometer van een marathon, met een samenloop van emoties zoals trots en vreugde die naast elkaar bestaan ​​met een vastberaden focus om de race goed te voltooien,” citeerde Telegraph Rich Burns, projectmanager voor OSIRIS-REx bij NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland. De asteroïdemonsters van de OSIRIS-REx-missie arriveerden eind september op aarde en worden nu intensief geanalyseerd.

De bevindingen van de missie kunnen niet alleen de wereld redden van een catastrofale botsing, maar kunnen ook informatie onthullen over de oorsprong van het leven op aarde. De missie doet denken aan de film Armageddon uit 1998 van Bruce Willis. In de film voorkomt Willis dat een asteroïde ter grootte van Texas in botsing komt met de aarde door erop te landen en deze met een atoombom in tweeën te breken. Maar ook 'Don't look up' uit 2021 lijkt heel erg op deze gebeurtenis.

(Tagtik/Source: News18 - Telegraph/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren