Tagtik

“Het moment waar alle vijanden van het Westen van dromen”

Gilles Kepel, Franse politicoloog, specialist in de Arabische wereld en radicaal islamisme maar tevens hoogleraar aan de Universiteit van Parijs Sciences et Lettres, spreekt klare taal voor de microfoon van 'Grand Entretien' op Radio France. Hij heeft het specifiek over de terroristische aanslag in Moskou, waarbij afgelopen vrijdag 137 doden vielen.

Volgens de politicoloog brengt de aanval een aanzienlijke tekortkoming in ‘het Russische pantser’ aan het licht. “Als de Russische diensten zich vooral bezighouden met het vervolgen van mensen die bloemen op het graf van Navalny hebben gezet, en met het focusen op Oekraïne, kunnen ze geen rekening houden met de terroristische dreiging.” De ietwat overhaaste arrestatie van vier personen, vermoedelijke verdachten van de aanval, roept ook vragen op bij de expert. "Het is waar dat het een beetje georkestreerd lijkt. Vanaf dat moment tot aan de bewering dat de aanval door de Russen was geënsceneerd, wegen de schadelijke gevolgen voor het Russische imago internationaal zwaarder dan de binnenlandse gevolgen."

Vervolgens wordt Gilles Kepel ondervraagd over de terroristische dreiging in Frankrijk, die tot het hoogste niveau is verheven. "Het is niet echt de Russische kwestie, maar het feit dat in de aanloop naar de Olympische Spelen alle Franse inlichtingendiensten gespannen zijn en oefeningen doen, er zal een massa buitenlandse toeristen zijn en dat is het droommoment voor alle vijanden van Frankrijk, van het Westen…, het is het ideale terrein voor terroristen, de perfecte gelegenheid om het ergste te begaan."

Volgens hem is het tot het maximum verhoogde alarmniveau een krachtige boodschap van preventie aan Franse burgers. De mogelijkheid van een terroristische aanslag is reëel, we moeten ons erop voorbereiden.

(SR with AsD for Tagtik/Source: Radio France/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren