Tagtik

Aanval op regio Odessa: wilden Russen Zelenski uitschakelen?

Woensdag brachten de Oekraïense president Volodymyr Zelenski en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis een bezoek aan Odessa, een belangrijke havenstad in het zuiden van Oekraïne, toen een reeks Russische aanvallen de regio trof. 

Dmytro Pletenchuk, woordvoerder van de Oekraïense marine, bevestigde "de aanval op de haveninfrastructuur van de stad Odessa". De woordvoerder bevestigde aan de internationale media ook de dood van vijf personen en meerdere gewonden. 

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis deelde ook zijn indrukken van de aanval: "Helemaal aan het einde hoorden we het geluid van luchtafweersirenes en explosies heel dicht bij ons. We hadden geen tijd om dekking te zoeken". Zelenski stak zijn woede niet onder stoelen of banken en verklaarde dat het de Russische soldaten "niet kan schelen of (de doelwitten) soldaten of burgers (...) of internationale gasten zijn. Het kan deze mensen niets schelen".

Maar was de Oekraïense leider echt het doelwit van deze aanval? Volgens het Russische ministerie van Defensie waren de aanvallen gericht op een magazijn waarin marinedrones "gevechtsklaar" waren opgeslagen. Volgens de Amerikaanse regering onderstreept de aanval wel de dringende noodzaak van meer militaire steun voor Oekraïne. In dit stadium is het echter nog te vroeg om te zeggen of de raketaanvallen echt gericht waren op Zelenski. 
 
(PP with AsD./Bron: Reuters, Guardian, Linfo.re/Illustration picture: Screenshot X (ex-Twitter) )

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren