Tagtik

Nederlandse dartswereld in rep en roer: dames willen niet met transvrouw spelen

Anca Zijlstra en Aileen de Graaf zijn uit de Nederlandse dartsploeg gestapt. Dat hebben de twee Nederlandse dartspeelsters zelf aangekondigd op hun social media. Ze namen deze opmerkelijke beslissing omdat ze niet in hetzelfde team wensen te spelen van de trans vrouw Noa-Lynn van Leuven.

De 27-jarige Noa-Lynn van Leuven doet als trans vrouw mee aan de vrouwentoernooien in het darts. Maar dat vinden haar Nederlandse concullega's niet langer ok. Vorige week verraste van Leuven de dartswereld door als eerste vrouw een Challenge Tour-toernooi met zowel mannen als vrouwen te winnen. Haar deelname aan toernooien voor uitsluitend vrouwen stuit echter op flink wat verzet.

"Ik kan dit niet goedkeuren of goedpraten. Ik vind dat er bij sport sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, dat naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd wordt. We hebben immers zo hard gewerkt om in deze tak van sport relevant en competitief te zijn", schrijft Zijstra in een bericht op social media.

De Graaf staat haar bij en stapt ook uit het Nederlandse team: "Als iemand zich niet fijn voelt in het lichaam waarin hij of zij in geboren is, dan gun ik het iedereen om dit te veranderen en gelukkig te zijn. Ik vind het alleen niet terecht dat een biologische man bij de vrouwen gooit of andersom. Het is of gemixt of niet."

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren