Tagtik

Herstellingswerken Vlooybergtoren eindelijk van start

Nadat de Vlooybergtoren op 30 juni door vandalen werd vernield, gaan de herstellingswerken vandaag van start. Tot midden oktober zal er gewerkt worden aan het monument. De totale kosten zullen om en bij de 100.000 euro bedragen, waarvan 90.000 euro voor de herstelling en 10.000 euro voor de opmaak van het ontwerp. Tielt-Winge krijgt de kosten voor de herstelling terugbetaald van de verzekeraar, die deze na veroordeling zal verhalen op de vijf verdachten

De vernieling
Vijf cafévrienden uit Bekkevoort hebben voor de brand en vernieling van de Vlooybergtoren gezorgd. De Vlooybergtoren is de stalen trap in Tielt-Winge die ook bekend is uit de serie 'Callboys'. Het was een uit de hand gelopen afscheidsfeestje voor één van de vijf, die de dag nadien zou verhuizen. Jaren geleden had Olivier gezegd dat als hij ooit verhuist, het met een groot vuurwerk zou zijn.

Op de avond van de brandstichting, vrijdag 29 juni, zat de 30-jarige Olivier met zijn makkers Bram, Joachim, Michaël en de 37-jarige Wieland aan de toog van café Oud-Becquevoort. Daar zijn de vrienden bijna dagelijks te vinden. Na een paar pinten besloten de mannen om van de Vlooybergtoren een reusachtige fakkel te maken omdat Olivier eerstdaags zou verhuizen.

Dronken brandstichting
's Nachts sleepten ze twee balen stro naar boven en overgoten ze de trap met benzine. Hun 'operatie Fakkel' ging echter mis: de verdampte benzine ontplofte en veroorzaakte een steekvlam. Joachim raakte verbrand aan het gezicht en de armen, de toren werd zwaar beschadigd.

Veertien uur na de brandstichting kwam er al een doorbraak in de zaak. Getuigen gaven een vrij goede beschrijving van de wagen die werd gebruikt als vluchtauto en die verderop geparkeerd stond. Ook kwamen er massaal veel tips binnen via telefoon, mail en sociale media.

De speurders leverden een uitnodiging voor een verhoor af bij de broers Joachim en Michaël en merkten de brandwonden van Joachim op. De broers bekenden meteen hun aandeel in de brandstichting. De oudsten van de vriendengroep, Olivier en Wieland, minimaliseerden hun aandeel maar kennissen vermoeden dat zij de jongere gasten meegesleurd hebben in de brandstichting. De politie onderzoekt ook nog of de vijf in verband kunnen gebracht worden met andere branden in de streek.

In afwachting van hun proces werden de mannen vrijgelaten, geen van hen heeft een strafblad en ze verklaren allemaal zeer geschrokken te zijn door de omvang van de brand.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren