Tagtik

"Planeet staat aan de rand van de afgrond"

In de 'State of the Global Climate 2023', een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), wordt gewaarschuwd dat onze planeet "aan de rand van de afgrond" staat na het warmste decennium ooit.

Volgens het rapport zijn de voorbije jaren opnieuw records gebroken en zelfs "verbrijzeld" op het vlak van broeikasgasniveaus, oppervlaktetemperaturen, opwarming en verzuring van de oceanen, zeespiegelstijging, omvang van het Antarctische pakijs en de terugtrekking van gletsjers. 

"Hittegolven, overstromingen, droogtes, bosbranden en snel intensiverende tropische cyclonen veroorzaakten ellende en chaos, waardoor het dagelijks leven van miljoenen mensen werd verstoord en vele miljarden dollars aan economische verliezen werden veroorzaakt", zo meldt het rapport.

In het rapport wordt ook bevestigd dat 2023 het warmste jaar ooit was, met een gemiddelde temperatuur aan de oppervlakte van 1,45 °C boven het pre-industriële niveau.

Volgens secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN staat de planeet op instorten, met een ongekende klimaatchaos in het verschiet. Toch heeft hij nog hoop, maar dan moet wel nu dringend actie worden ondernomen.

(Fausto by Tagtik/Source: wmo.int via Belga/Illustration picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren