Tagtik

Gaat het dit weekend ook bij jou sneeuwen?

Het gaat dit weekend sneeuwen op de hoogste plekken van België.

Woensdag blijft het droog met stilaan opklaringen. In de loop van de dag krijgen we echter meer hoge (en later ook middelhoge) wolkenvelden vanuit het noordwesten. De maxima liggen tussen 2 graden op de Ardense hoogten en 9 graden aan zee. De wind waait eerst zwak uit het noordoosten of uit veranderlijke richtingen. In Laag- en Midden-België neemt de wind ietwat toe in kracht en draait daarbij naar het zuidwesten. Aan zee wordt de wind matig uit westzuidwest. Dat meldt het KMI.

Woensdagavond en -nacht neemt de bewolking verder toe vanaf de kust, maar blijft het op wat gedruppel na droog. De minima worden 's avonds bereikt en liggen tussen -1 graad in de Ardennen en +9 graden aan zee. Nadien wordt het overal enkele graden zachter. De westen- tot zuidwestenwind neemt toe tot matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee.

Donderdag is het vaak grijs met soms wat lichte regen of motregen, vooral in de hoge Ardennen, waar de lage wolkenvelden tevens voor slecht zicht kunnen zorgen. Het wordt vrij zacht met maxima van 6 of 7 graden in de Hoge Venen tot 11 of 12 graden in het uiterste noorden. De westen- tot zuidwestenwind waait matig en aan zee en op de Ardense hoogten soms vrij krachtig met rukwinden tot 55 km/u.

Sneeuw op Hoge Venen
Vrijdag is het wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden waaruit regelmatig buien vallen. Nabij de Franse grens is het eerst nog vaak droog, maar in de loop van de namiddag kan ook daar een bui vallen. Op de Ardense toppen kan de neerslag een winters karakter aannemen en elders is soms wat korrelhagel mogelijk. De maxima schommelen tussen 1 en 4 graden in de hoge Ardennen en tussen 5 en 7 graden elders. De wind waait matig tot soms vrij krachtig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit het noordwesten. Tijdens de nacht naar zaterdag blijft de buienneiging aanhouden en kan er in de hoge Ardennen wat sneeuw vallen.

Zaterdag blijft het wisselvallig met opklaringen en regelmatig buien van regen of lokaal korrelhagel of smeltende sneeuw. In de hoge Ardennen valt er sneeuw en kan een sneeuwdek van enkele centimeter ontstaan. De maxima schommelen tussen 0 of 1 graad in de Hoge Venen en 6 of 7 graden in het westen van het land.

Zondag lijkt droger te verlopen met slechts enkele geïsoleerde buien (winters in de hoge Ardennen). Het wordt halfbewolkt bij maxima rond het vriespunt op het Ardense reliëf en 7 of 8 graden in het westen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren