Tagtik

Foto’s van criminele feiten verspreiden, mag dat?

Wist je dat, volgens een zelfstandigenorganisatie, ongeveer één op vijf handelaars al foto’s of filmpjes hebben verspreid van criminele feiten die zich in hun zaak hebben afgespeeld? Steeds meer handelaars kiezen voor camerabewaking om, in combinatie met een alarmsysteem, inbrekers af te schrikken én te detecteren.

We hebben die beelden al wel eens zien passeren op facebook: een gefrustreerde en boze handelaar verspreidt videobewakingsbeelden van een inbraak in zijn winkel. Sommige handelaars gaan nog een stapje verder en doen dit via aanplakbiljetten of YouTube. Ze zijn het beu dat ze weer eens slachtoffer zijn geworden en willen er korte metten mee maken.

Ook particulieren die het slachtoffer werden van een woninginbraak posten de beelden die geschoten werden door hun bewakingscamera’s.

Maar is zo iets legaal?
Inbrekers die op de beelden te zien zijn en die zich ‘slachtoffer’ voelen, kunnen technisch gezien klacht indienen wegens schending van het vermoeden van onschuld en schending van hun portretrecht. Dit is in de praktijk in ons land echter niet interessant, omdat het bedrag van de toegekende schadevergoeding laag ligt.

In Plus Magazine zegt Vincent Cassiers, professor intellectuele rechten aan de UCL, daar het volgende over: “Het is minder bekend, maar aangezien beeldmateriaal vrijelijk over de hele wereld kan circuleren, kan het voor benadeelden bijvoorbeeld een optie zijn om klacht in te dienen in Frankrijk, waar schadevergoedingen wel kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s.”

Handelaars die op eigen houtje bewakingsbeelden verspreiden (delen) via Facebook of andere sociale media, moeten bovendien ook wel oppassen voor wraak.

De enige legale oplossing is: maak dat beeldmateriaal over aan de politie en laat deze haar werk doen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren