Tagtik

Nederlandse Waddeneilanden overspoeld door bruinvissen

De afgelopen dagen zijn de Nederlandse Waddeneilanden overspoeld door dode bruinvissen. Alleen gisteren spoelden er op de eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog dode bruinvissen aan. Het is volgens bewoners van de eilanden niet raar dat er bruinvissen aanspoelen. Maar de aantallen die er momenteel aanspoelen zijn wel opmerkelijk. Dat meldt de Nederlandse Omroep Friesland.

Het was een vliegtuig van de kustwacht die de dode zeedieren ontdekte. "Ze zijn niet vers, ze zijn al eerder doodgegaan. Door de harde wind zijn ze aangespoeld op de Wadden.", zegt Guus Schweigmann, strandjutter op Terschelling.

Vrijwilligers van de Dierenambulance Ameland hebben op Ameland er een dagtaak bijgekregen. Er komen zoveel meldingen binnen van aangespoelde dode bruinvissen. Dat meldt SOS Dolfijn. "Een dergelijk aantal gestrande bruinvissen binnen zo’n korte periode lijkt ongekend."

Ook Schweigmann noemt de aantallen die momenteel aanspoelen 'gek'. "Je komt wel regelmatig een dode bruinvis of dolfijn tegen. Maar zoveel, en ook tegelijk op de andere Waddeneilanden, dan is er meer aan de hand.", klinkt het.

Vrijwel alle aangespoelde bruinvissen bevinden zich in staat van ontbinding, blijkt uit meldingen van Staatsbosbeheer Terschelling en Natuurmonumenten Schiermonnikoog. Er staat al dagen een noordenwind waardoor dode dieren sneller meer naar de kust worden gedreven.

De kadavers gaan voor sectie naar de Universiteit van Utrecht. Uit het onderzoek moet blijken hoe het kan dat er zoveel bruinvissen tegelijkertijd aanspoelen. Het is mogelijk dat de vissen ergens in de problemen zijn gekomen of dat ze massaal ziek zijn geworden. "We weten dat er eens in tien tot twintig jaar een epidemie komt.", aldus Schweigmann. (Skwadra by Tagtik/Source: De Telegraaf)

Ook dit kan u interesseren