Tagtik

Extreme zonnestorm met "ernstige gevolgen" treft onze aarde dit weekend

Deze woensdag werd een grote zonnevlam waargenomen. Wetenschappers gaan ervan uit dat dit de bron is van de zware geomagnetische storm die de aarde dit weekend zal treffen. 

Het gaat om een zeldzaam fenomeen dat veel communicatienetwerken zou kunnen verstoren. Op 8 mei verklaarde het Amerikaanse ruimteweervoorspellingscentrum (of NOAA) dat "ten minste vijf coronale massa-ejecties gericht op de aarde zijn waargenomen", die een extreme geomagnetische storm zouden veroorzaken, die de komende dagen niveau 4 zou bereiken. "Verdere zonnevlammen kunnen ervoor zorgen dat de geomagnetische stormcondities het hele weekend aanhouden. Dit is een ongebruikelijke gebeurtenis", aldus NOAA. 

Volgens Amerikaanse wetenschappers is dit "de krachtigste zonnestorm sinds 20 jaar". "Dit type storm treedt op na een grote verstoring veroorzaakt door sterke interacties tussen het magnetisch veld van de aarde en het magnetisch veld van de zon", meldt Sudinfo. 

In een persbericht waarschuwt NOAA dat de storm ernstige gevolgen kan hebben voor de infrastructuur op het aardoppervlak en in de buurt van de aarde. Communicatie, het elektriciteitsnet, radio- en satellietoperaties en navigatie kunnen ook worden verstoord. 

De laatste zonnestorm van deze intensiteit trof de aarde in 2005 en de "piekintensiteit" duurde slechts ongeveer 15 minuten. 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Sudinfo/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren