Tagtik

Is er een zesde oceaan op aarde ontstaan?

Tektonische plaatbewegingen hebben ervoor gezorgd dat het Afrikaanse continent in tweeën is gesplitst sinds de start van de Oost-Afrikaanse Riftbreuk, een 56 kilometer lange kloof in de Ethiopische woestijn, in 2005.

Volgens onderzoekers laat de platentektoniek in Ethiopië zien dat het Afrikaanse continent zich aan het splitsen is, wat de weg vrijmaakt voor de geboorte van de zesde oceaan op aarde.

Het scheidingsproces tussen de Somalische tektonische plaat en de Nubische tektonische plaat is aan de gang sinds de opkomst van de Oost-Afrikaanse Rift in 2005.
Deze geleidelijke scheiding van de platen zal resulteren in de verdeling van het op een na grootste continent ter wereld in tweeën, een fenomeen dat al honderden miljoenen jaren niet meer is waargenomen, toen Zuid-Amerika en Afrika afzonderlijke continenten vormden.

Deze conclusies zijn gebaseerd op een onderzoek uit 2004, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Earth and Planetary Science Letters, waaruit bleek dat de platen elk jaar een paar millimeter uit elkaar gaan.

Landen die momenteel geen toegang hebben tot de zee, zoals bijvoorbeeld Ethiopië of Oeganda, zullen een nieuwe kustlijn langs deze nieuwe oceaan zien verschijnen.

“De wateren van de Golf van Aden en de Rode Zee zullen over de Afar-regio naar de Oost-Afrikaanse Riftvallei stromen om een ​​nieuwe oceaan te vormen, en dit deel van Oost-Afrika zal een klein, onafhankelijk continent worden”, voorspelt professor Ken McDonald, emeritus aan de Universiteit van Californië.

Open Books Edition
© Open Edition Books

(Tagtik/Source : Jerusalem Post/Main picture: Atypik dgn via Unsplash/Map: Open Edition Books)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren