Tagtik

Belgisch zeezicht verdwijnt weldra voorgoed

In de strijd tegen de stijgende zeespiegel zullen duinen en dijken verhoogd moeten worden aangezien anders heel wat kustgemeenten binnen enkele jaren volledig onder water zullen komen te staan. Dat zorgt nu al voor onrust bij heel wat eigenaars van een appartement op de Belgische zeedijk want zij zien hun zeezicht natuulijk niet graag verdwijnen. 

Vooral eigenaars van een appartement op het gelijkvloers of op de eerste verdieping staan twijfelachtig tegenover de verhoogde dijken en duinen. Maar ze zullen de situatie wel moeten aanvaarden anders zal hun appartement ondergelopen zijn binnen enkele jaren.

Om de Belgische kust de volgende honderd jaar te beschermen tegen een zeespiegelstijging, heeft de Vlaamse overheid een nieuw plan klaar voor de Noordzeestranden. Via strandophopingen wil men de waterlijn honderd meter weg krijgen van de dijken. De aangedikte stranden moeten een eerste buffer vormen tegen het zeewatergeweld. De ruimte die hierdoor net achter de huidige dijken gecreëerd wordt, wil men gebruiken om hogere dijken of duinen te bouwen, als tweede buffer.

Deze langetermijnplannen zullen het zicht op zee aan de Vlaamse kust pas ingrijpend veranderen tegen 2060.

“Het bestcasescenario is dat het zeeniveau tegen 2100 zo’n 25 centimeter zal stijgen ten opzichte van vandaag, wat neerkomt op een stijging van 15 centimeter tegen 2060”, meldt Niels Soeverijns, klimatoloog bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), in Het Nieuwsblad. Maar volgens het worstcasescenario mogen we tegen 2100 een stijging van 65 centimeter verwachten, wat een stijging van 25 centimeter inhoudt tegen 2060. 

(Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren