Tagtik

Zo zorg je voor een ‘veilige brooddoos’ voor je kids bij warm weer

Het schooljaar start deze week met nog echt zomerweer! Dat is goed nieuws, maar hoe zorgen we er voor dat het lunchpakket veilig en vers wordt gehouden?

Op school worden boterhammendozen meestal op kamertemperatuur bewaard.
De brooddoos wordt opgeborgen in een eetzakje en in de gang gehangen, of misschien zelfs gewoon in de boekentas bewaard tot de middag. Bij warm weer buiten kan dit echter een broeihaard voor bacteriën zijn.

Er zijn voedingsproducten die echt wel gevoelig zijn aan hoge temperaturen en kunnen alzo zelfs tot voedselvergiftiging leiden.
Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid van de Voedselketen) geeft tips om alles veilig en vers te houden:

Kies het juiste beleg
Broodbeleg als americain, hesp, tonijn of garnalen kan je maar beter in een koelkast bewaren tot aan de lunchpauze. Maar jammer genoeg is er in de meeste scholen geen koelkast beschikbaar voor de kinderen. Eventueel kan een koeltas met koelelement of een zakje met ijsblokjes bij de brooddoos stoppen helpen. Maar dat is dan ook een gedoe, zeker voor jonge kinderen.
Speel dan liever op zeker: kies beleg dat minder gevoelig is aan hoge temperaturen, zoals bv. confituur, harde kaas, tapenades of pindakaas.
Propere brooddoos
Kijk elke avond na of de brooddoos niet in de boekentas of rugzak van je kind is blijven zitten. Vieze geurtjes en schimmel wil je echt wel vermijden.
Was zeker elke dag de brooddozen goed af met een sopje of in de vaatwasser. Spoel ook de drinkfles regelmatig uit.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren