Tagtik

Uitwerpselen van vliegtuigen uit China worden getest op corona

België voert voorlopig geen verplichte coronatests in voor reizigers die met het vliegtuig vanuit China naar het land reizen. Verschillende andere Europese landen hebben die testverplichting wel ingevoerd.

Reizigers uit China die symptomen hebben, moeten zich wel laten testen in België. Dat moet gebeuren met een PCR-test of sneltest die de genoomsequentie van het virus kan opsporen. Die test moet vervolgens geanalyseerd worden in een van de labo's die actief nieuwe coronavarianten opsporen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke liet op een persconferentie weten dat hij wel voorstander is van het verplicht testen van alle reizigers uit China. Maar België wil daarvoor wachten op een gezamenlijke invoering van die regel in Europa.

Afvalwater van het vliegtuig uit China analyseren
Daarnaast wordt er in België wel een proefproject opgestart waarbij het afvalwater van vliegtuigen uit China opgehaald en onderzocht wordt. Daarmee wil het zoveel mogelijk informatie verzamelen over de mogelijke verspreiding van nieuwe coronavarianten. Twee maal per week landt er een rechtstreekse vlucht uit China in Brussels Airport. Door het afvalwater te analyseren willen de verschillende gezondheidsinstanties bijhouden of bepaalde varianten van het coronavirus het land via die vluchten binnenkomen. Corona kan immers opgespoord worden in uitwerpselen. De ontlasting van besmette personen bevat sporen van het coronavirus ongeveer twee tot vijf dagen voordat die personen symptomen vertonen. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren