Tagtik

'Grote witte haaien zwemmen misschien al in onze Noordzee'

Wetenschappers bevestigingen dat grote witte haaien zich steeds dichter bij de Noordzee wagen. Er zouden er zich zelfs al enkele in het Kanaal tussen Calais en Dover kunnen bevinden.

Het Kanaal is de zee of zeestraat tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, die de zuidelijke Noordzee verbindt met de Atlantische Oceaan. Daar zouden mogelijk al witte haaien rondzwemmen. Op een steenworp van België en Nederland dus. Om bewijs hiervan te verzamelen, zal in de zomer van 2024 een specifieke verkenningsmissie plaatsvinden. Voorlopig werd er echter nog geen concreet bewijs gevonden van de aanwezigheid van witte haaien in de Noordzee of het Kanaal. 

Fransen worden zenuwachtig
Zal een haai vergelijkbaar met die van de Jaws-films binnenkort rondsnuffelen langs de stranden van noordwest-Frankrijk of zelfs een uitje naar de Belgische kust maken? Het is niet onmogelijk volgens een studie van Ocearch. Zoals gemeld door BFM TV, heeft deze organisatie die gegevens over de oceaan verzamelt haaien uitgerust met GPS-chips om hun bewegingen te volgen. Er werd vastgesteld dat de grote witte haaien, die gemiddeld 4,6 m lang zijn, steeds dichter bij de noordelijke zeeën komen. Hoewel ze daar voorheen nooit eerder kwamen, raakten ze bijvoorbeeld ook vertrouwd met de kusten van New England, in het noordoosten van de Verenigde Staten. Dit blijkt uit verschillende waarnemingen die geregistreerd werden in Florida. De witte haaien vergroten hun leefgebied dus. Migreren ze weldra ook richting de Belgische kust?

De zeehond is de oorzaak
Maar waarom trekken haaien naar het noorden? Het antwoord ligt eigenlijk voor de hand. Haaien doen niets anders dan volgen waar ze het meest van houden, namelijk: zeehonden. En met een toenemend aantal zeehonden in de noordelijke wateren, is het niet geheel verrassend om haaien dichter bij onze contreien te zien komen.

Nog geen bewijs van witte haaien
Marine-bioloog Gregory Skomal wijst er echter op dat er soms een kloof is tussen theorie en praktijk. "Er is nog nooit een witte haai buiten Cornwall gedocumenteerd. Ze zouden daar moeten zijn, maar ze zijn er niet, en onderzoekers weten niet waarom."

Tot op heden is de aanwezigheid van de grote witte in het Kanaal daarom slechts een gok. De voor dit jaar geplande verkenningsmissie voor de Britse kust levert wellicht visueel bewijs.

(FVDV for Tagtik/Source: BFMTV - France Live/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren