Tagtik

"Om een derde wereldoorlog te voorkomen, moet Rusland verliezen"

De Estse premier Kaja Kallas is al maanden een van de felste tegenstanders van Vladimir Poetin en een van de grootste verdedigers van Oekraïne. 

Aan de vooravond van de Europese Raad in Brussel trok ze opnieuw van leer tegen Rusland en wees ze erop dat niet alleen de Europese veiligheid wordt bedreigd, maar ook de veiligheid in de wereld.

"Als agressie op één plaats werkt, is dat een uitnodiging om die elders te gebruiken", en daarom "moeten we onze inspanningen militair concentreren", zei ze. 

"We willen vrede, maar wel een duurzame vrede. En een vrede op de voorwaarden van Rusland zal dat niet zijn", want "na een pauze van een paar jaar zal de agressor verder gaan".

Zwakte "provoceert" de Russische president Vladimir Poetin. Daarom pleit ze voor meer investeringen in defensie en heeft ze, als liberale politica, de belastingen verhoogd in haar land dat al 3% van zijn bbp besteedt aan militaire uitgaven.

"De leiders van landen met betere buren dan Estland vinden het moeilijk om dit uit te leggen aan de bevolking omdat er in tijden van vrede veel betere domeinen zijn om geld in te stoppen", maar "het mag ons niet overkomen zoals met de pandemie", waarschuwt ze. "Het probleem met defensie is dat tegen de tijd dat je het nodig hebt, het te laat is".


(PP with FM/Source: agences/Illustration picture: Filip Andrejevic on Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren