Tagtik

Oekraïne vernedert de vijand: Russische tank vernietigd door autonome drone (VIDEO)

Op 20 maart deelde Serhii Sternenko, een Oekraïense YouTuber en extreemrechtse activist, een explosieve video op X (voorheen Twitter). "We konden een FPV-aanvalsdrone zien, in first-person-perspectief, die een Russische tank opmerkte, vasthield en aanviel, ondanks vijandelijke verdedigingswerken die de videoverbinding blokkeerden." Een tweede verkenningsdrone filmde vervolgens de twee explosies die het pantservoertuig vernietigden.

Het zijn de Korii-media die de informatie doorgeven: drones van bommenwerpers geleid door kunstmatige intelligentie (AI) zouden heel goed op het slagveld kunnen geïntroduceerd worden, zowel in Oekraïne als in Rusland. Deze technologie zou het mogelijk maken om het doelwit te spotten en aan te vallen zonder enige menselijke tussenkomst.

Ook al is dit geen primeur voor autonome drones, Serhii Sternenko, wiens voornaamste bezigheid vandaag de dag het inzamelen van geld is voor de Oekraïense oorlogsinspanningen, geeft aan dat ze verbeterd moeten worden. In zijn publicatie op X benadrukt hij dat hij 1.18 miljoen euro wil inzamelen om deze technologie verder te ontwikkelen, maar ook om 1300 drones van dit type aan te schaffen.

Het bezit van een autonome FPV-drone betekent immers een groot voordeel in het licht van de geavanceerde anti-drone-verdediging. Hierdoor kan de missie worden voortgezet zonder gehinderd te worden door radiostoorzenders. “Meestal staat het onderbreken van de videostream voor de drone-operator synoniem met blindheid en daarmee het einde van de missie. Maar als de AI-gestuurde machine ‘computervisie’ gebruikt, verandert alles”, meldt Korii.

Voor de eerste helft van het werk is het systeem nog steeds afhankelijk van een menselijke operator. Het is in feite aan de piloot om het doelwit te identificeren voordat hij het aan de drone overdraagt. Een wapensysteem dat vandaag de dag de neiging heeft om volledige autonomie te verwerven. Met natuurlijk de ethische vragen die het oproept: "de keuze van het doelwit, de foutmarge of het risico om burgers te raken zijn allemaal parameters waarmee rekening zal moeten worden gehouden door de internationale gemeenschap die al probeert om een juridisch kader te scheppen voor deze technologie."

(SR with AsD for Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash)

 

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren