Tagtik

Koningin Elizabeth zou een record van Lodewijk XIV kunnen breken

Koningin Elizabeth II van Engeland, die zojuist haar platina-jubileum en het feit dat ze al 70 jaar regeert met haar volk heeft gevierd, is een van de vorsten die het langst regeert op deze aarde. Maar ze heeft nog even te gaan als ze zich de langst regerende vorst wil noemen die ooit op deze planeet heeft geleefd.

Sinds 12 juni van dit jaar voegt ze zich bij Rama IX, koning Bhumibol van Thailand, die stierf op 13 oktober 2016. Hij heerste ononderbroken van 1946 tot 2016, goed voor 70 jaar en 126 dagen.

Om de langst regerende monarch in de (bekende) menselijke geschiedenis te worden, moet koningin Elizabeth nog iets minder dan twee jaar op de troon blijven. Ze zou dan persoonlijk de Zonnekoning, Lodewijk XIV, verslaan die het lot van de Fransen beheerste tussen 1643 en 1715. Hij zat 72 jaar en 110 dagen op de troon.

De Britse soeverein zou dit record op 25 mei 2024 kunnen evenaren en mogelijk overtreffen. Als de gezondheid het toelaat, is ze over precies 713 dagen de langst regerende soeverein sinds mensenheugenis.

(Skwadra and LM by Tagtik/Source: RTBF/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren