Tagtik

'Italiaanse vulkaan staat op uitbarsten: 3 miljoen mensen bedreigd' (VIDEO)

De Campi Flegrei-vulkaan in het zuiden van Italië is zwakker geworden en meer geneigd om te barsten en te breken. Hierdoor wordt een uitbarsting steeds waarschijnlijker. Dat is de vaststelling van een studie van het University College London (UCL) en het Italiaanse Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV).

De Campi Flegrei, een supervulkaan in de buurt van de Italiaanse stad Napels, kan elk moment uitbarsten. Dat zeggen onderzoekers van het University College in Londen en het Italiaanse instituut voor vulkanologie. Als de vulkaan begint te spuwen, vormt dat een gevaar voor ongeveer drie miljoen mensen, inclusief de stad Napels.

3.000.000 mensen bedreigd
Het gaat om een zacht glooiende laagte met een diameter van zo'n 12 tot 14 kilometer, aangezien de Campi Flegrei in de caldera - een grote komvormige krater - van een supervulkaan liggen. Het grootste deel van deze vulkaan ligt onder water in de Baai van Napels. Bijgevolg leven er nu zo'n 360.000 mensen op deze vulkaan, onder meer in het havenstadje Pozzuoli. Inclusief de stad Napels gaat het om ongeveer drie miljoen mensen die geëvacueerd zouden moeten worden.

Wel of geen uitbarsting?
De laatste echt grote uitbarsting van de Campi Flegrei is dertigduizend jaar geleden, toen werd het gebied overstroomd door lava en werd het schiereiland gevormd waar nu het stadje Pozzuoli op ligt. De vulkaan is voor het laatst uitgebarsten in 1538, maar hij is al meer dan 70 jaar rusteloos. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat delen van de vulkaan intussen bijna tot het breekpunt uitgerekt zijn. "Dit betekent echter niet dat een uitbarsting gegarandeerd is. De breuk kan een barst openen in de korst, maar het magma moet dan nog op de juiste plaats druk uitoefenen om een uitbarsting te krijgen", stelt de hoofdauteur van de studie, professor Christopher Kilburn van UCL. 

Of er wel degelijk een uitbarsting komt, is dus niet geweten. "We zullen nu onze procedures moeten aanpassen om in te schatten wat de kansen zijn dat er nieuwe routes worden geopend waarlangs magma of gas het oppervlak kan bereiken", zei Kilburn.  

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren