Tagtik

'Het Franse leger is het Amerikaanse leger in miniatuurversie'

Emmanuel Macron lokte heftige reacties uit door de mogelijkheid ter sprake te brengen om grondtroepen naar Oekraïne te sturen. Achter slecht gecontroleerde communicatie schuilt een logica van relevante afschrikking, analyseert Jean-Dominique Merchet van L'Opinion.

Jean-Dominique Merchet is een Franse journalist gespecialiseerd in militaire, strategische en internationale kwesties. Hij werkt voor het dagblad L'Opinion, waarvan hij diplomatiek en defensiecorrespondent is. Zijn mening is daarom relevant en gerespecteerd.

“Het is interessant, omdat wat de president van de republiek zei genuanceerder is dan wat werd behouden. Het opent mogelijkheden, het creëert onzekerheid en strategische dubbelzinnigheid, wat een logica is in effectieve afschrikking. Bovendien is het een zeer krachtig antwoord op de Russische agressie, niet alleen tegen Oekraïne, maar ook tegen West-Europa in het algemeen."

Over de capaciteiten van het Franse leger in geval van een conflict is hij nogal sceptisch: “We hebben duidelijk een klein leger; in het geval van een groot conflict zou het Franse leger slechts 80 km front kunnen behouden. Frankrijk en zijn 25.000 man zouden daarom moeite hebben om het hoofd te bieden. Het aantal manschappen is onvoldoende in het Franse leger, dat er altijd de voorkeur aan heeft gegeven over alle middelen te beschikken, maar dan in kleine hoeveelheden.

(SR with FM for Tagtik/Source: L'Opinion/Photo: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren