Tagtik

Beloofd maar niet ontvangen: waar is de 16 miljard euro hulp aan Oekraïne gebleven?

De Oekraïense premier Denys Chmygal is verrast dat Oekraïne de 16 miljard euro aan beloofde hulp nog niet heeft ontvangen. Dit bedrag werd immers overeengekomen op twee daarvoor speciaal ingerichte conferenties in 2022, georganiseerd door Polen en de Europese Commissie in Warschau na de Russische invasie.

Hij zei dat er op de eerste conferentie meer dan 10 miljard euro was ingezameld en op de tweede meer dan 6 miljard euro, maar Oekraïne heeft deze fondsen niet ontvangen en weet niet hoe ze werden gebruikt.

In april 2022 bevestigde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Warschau dat een internationale fondsenwervingscampagne 10,1 miljard euro had opgehaald ter ondersteuning van degenen die als gevolg van vijandelijkheden in Oekraïne ontheemd zijn geraakt. De Poolse regering maakte vervolgens bekend dat een conferentie ruim 6,3 miljard euro had opgehaald voor humanitaire hulp aan Oekraïne.

Deze opmerkelijke uitspraken van de Oekraïense premier komen op een moment dat de westerse hulp aan Oekraïne in een vrije val verkeert als gevolg van interne meningsverschillen in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Hoewel de EU in februari hulp ter waarde van 50 miljard euro vrijgaf, wordt een nieuwe Amerikaanse envelop van 60 miljard dollar nog steeds geblokkeerd door Republikeinse oppositie in het Amerikaanse Congres.

(Tagtik/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren