Tagtik

Dit jaar laatste keer Formule 1 in Spa-Francorchamps?

Verdwijnt Spa-Francorchamps, een van de mythische en door de racepiloten meest geliefde GP's in de Formule 1, van de kalender voor het seizoen 2023? Het ziet er steeds meer naar uit.

Steeds meer landen willen de Formule 1 binnenhalen en de kalender van volgend jaar zou maximaal 24 races meer mogen tellen. Dat nieuws is uitgelekt na een vergadering van de teambazen en CEO Stefano Domenicali van F1-eigenaar Liberty Media zaterdagnamiddag in Montreal. Europa zou daarin maar 8 GP's toebedeeld krijgen.

Silverstone, Budapest, Spanje, Imola, Zandvoort en Monza hebben nog een contract voor 2023 en verwacht wordt dat ook Monaco en Oostenrijk (met een circuit dat eigendom is van Red Bull) nog op de kalender zal staan. In dat geval is er dus geen plaats meer voor de GP van België in Spa-Francorchamps.

Spa-Francorchamps moet er nu op rekenen dat een van de 16 GP's buiten Europa volgend jaar niet kunnen plaatsvinden (Zuid-Afrika? Mexico? China?) en dat het ook de strijd wint met Frankrijk voor een plekje op de kalender. Naast Le Castellet zijn er in Frankrijk echter ook plannen om een mondaine F1-race te organiseren in de straten van Nice. Bovendien lijken de Fransen ook beter gewapend om via lobbywerk een GP in de wacht te slepen...

(PP/Source: L'Equipe, HLN/Picture: Michal Wojcik on Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren