Tagtik

Geboren op 9 mei: Dave Gahan, de ziel van Depeche Mode

Dave Gahan, de ziel van Depeche Mode, viert vandaag zijn 62e verjaardag. Samen met gitarist Martin Gore is hij een van de twee overlevenden van de originele line-up van de band uit Basildon.

Na de korte periode van Vince Clarke (later herenigd met Yazoo en Erasure), het vertrek van Alan Wilder in 1995 en de plotselinge dood van Andrew Fletcher (een essentiële schakel in de ontwikkeling van de typische sound van Depeche Mode), zijn gitarist Martin Gore en zanger Dave Gahan de twee overlevenden van de band die in 1980 werd opgericht in Basildon, een klein stadje in Essex, Engeland.

Aanvankelijk hadden weinigen verwacht dat dit Engelse kwartet het lang zou uithouden. De band ontleende zijn naam aan een Frans modetijdschrift en gebruikte uitsluitend synthesizers van de eerste generatie, zoals de Kawai 100FS, de Roland Jupiter 4, de Yamaha CS-5 en de beroemde ARP 2600. En toch, hoe fris klonk de eerste single 'New Life' op het Mute label!

Dave Gahan, geboren in Epping op 9 mei 1962, was nog geen 20 toen de band in september 1981 aan hun eerste wervelende Europese tournee begon. Vier haltes: Hamburg, de Paradiso in Amsterdam, de Bains Douches in Parijs en de Disco Rojo in Brussel. Blijkbaar ging de moeder van Dave nog mee tijdens dit eerste bezoek aan de Nederlanden!

Dave Gahan viert vandaag zijn 62e verjaardag. Een uitstekende gelegenheid om te luisteren naar een van zijn soloalbums, zoals 'Imposter', een album met covers (o.a. van P.J. Harvey, Mark Lanegan en Neil Young), opgenomen met Soulsavers. En vooral dan naar de hartverscheurende versie van 'Metal Heart' door Marie Chan Marshall, beter bekend onder haar artiestennaam Cat Power.

(Pic :© Etienne Tordoir)

*Foto: Dave Gahan, tijdens een pauze in de opnames van het programma "Generation 80" voor de Belgische televisie op 3 april 1982 (© Etienne Tordoir).

Ook dit kan u interesseren