Tagtik

Zoveel sneeuw kan je vandaag en morgen nog verwachten in België

Heel wat Belgen gingen dinsdag naar hun werk of naar school op een winters sneeuwtapijtje. Maar zijn we nu vertrokken voor een heus koufront of zal deze sneeuwlaag algauw weer verdwijnen? Het KMI helpt ons aan antwoorden op deze prangende vraag.

Dinsdag verwacht het KMI tijdelijk vrij veel middelhoge bewolking. Daarna ontwikkelen zich snel brede opklaringen vanuit het westen. Op het einde van de dag bereiken hoge wolkenvelden België vanaf het zuiden. De maxima schommelen tussen -2 en -4 graden in de Hoge Venen, tussen 0 en +2 graden in het centrum en rond +3 graden aan de kust, bij een zwakke tot matige west- tot zuidwestenwind die later krimpt naar een zuid- tot zuidwestelijke richting.

Dinsdagnacht zal de bewolking verder toenemen en al aanleiding geven tot lichte sneeuwval boven het zuiden van het land. De minima schommelen tussen -9 graden in de Hoge Venen en -1 graad aan de kust. De wind waait zwak tot matig en draait naar oost tot zuidoost. 

Woensdag botsen een reeks storingen vanuit Frankrijk tegen de koude luchtmassa over ons land. Een laatste storing zal ons land pas tegen donderdag via het zuidoosten verlaten. De meest intense neerslag treft de zuidoostelijke helft van het land maar alle regio's krijgen met problemen te maken (beperk uw verplaatsingen). Ten zuiden van Samber en Maas zal de sneeuwval intens zijn maar impulsen van zachtere lucht zal de neerslag soms transformeren in regen die vervolgens kan aanvriezen. Van Henegouwen tot de Kempen wordt regelmatig sneeuwval verwacht. Ten noorden van de lijn Kortrijk-Mechelen lijkt de sneeuwval beperkter te blijven maar ook daar kan een sneeuwlaag gevormd worden. Aan de kust kan soms smeltende sneeuw vallen. De maxima zijn licht positief aan de kust, rond of iets onder het vriespunt elders, maar tot +3 of +4 graden in Belgisch Lotharingen. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten, tijdelijk uit het oosten tot zuidoosten of variabel in Hoog-België.

Donderdag start op vele plaatsen droog, maar in het zuidoosten valt er nog enige tijd sneeuw in de voormiddag. Enkele winterse buien trekken dan vanaf de Noordzee naar het noordwesten van ons land. De maxima variëren van -4 graden in de hoge Ardennen tot +4 graden aan zee. De wind waait zwak tot matig, aan zee soms vrij krachtig, uit het noorden tot westnoordwesten.

Vrijdag kunnen er nog enkele winterse buien vallen, vooral boven de noordoostelijke regio's dicht bij Nederland. Elders zullen er af en toe mooie zonnige perioden zijn, behalve ten zuiden van Samber en Maas waar lage bewolking en aanvriezende mist kan blijven hangen. De maxima zullen variëren van -4 graden in de Ardennen tot +4 graden in Vlaanderen bij een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind.

(Tagtik/Source: KMI/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren