Tagtik

Sneeuwval in België: dit mag u vandaag en morgen nog verwachten

Voor de ene is het eindelijk tijd voor sneeuwpret, voor de andere zorgt het witte goedje voor heel wat meer tijd in de file. Hoelang blijft de sneeuw liggen? We gingen te rade bij het KMI voor een deskundige weersvoorspelling.

Donderdagochtend sneeuwt het nog ten zuiden van Samber en Maas bij een zwaarbewolkte hemel. Elders worden brede opklaringen verwacht maar in het noordwesten van het land zijn enkele (winterse) buien mogelijk. Tegen het einde van de ochtend zal de storing ons land definitief verlaten richting Duitsland. In de namiddag wordt het ook in het zuidoosten meestal droog met zonnige perioden maar in het noordwesten van het land blijft er kans op (winterse) buien. De maxima zullen rond -4 graden schommelen in de Hoge Venen, +2 graden in het centrum en +4 graden in het noordwesten en aan de kust, bij een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind. Dat meldt het KMI.

Donderdagnacht zijn er op veel plaatsen opklaringen hoewel er kans is op enkele winterse buien, vooral in Vlaanderen. IJsplekken of sneeuw kunnen de wegen opnieuw glad maken. In de Ardennen kan aanvriezende mist ontstaan. De minima liggen tussen -9 graden in de Hoge Venen (of nog lager in sommige besneeuwde Ardense valleien) en +1 graad aan de kust bij een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind, krimpend naar het zuidwesten.

Vrijdag start met aanvriezende mist in Hoog-België, terwijl het elders vaak zonnig is. Lokaal kan er echter een lichte winterse bui vallen. In de namiddag komt de zon er ook in de Ardennen door maar lokaal kunnen de lage wolken hardnekkig zijn. De maxima schommelen tussen -4 en -1 graad in de Ardennen en tussen 0 en +4 graden in het laagland. De wind zal zwak tot matig waaien uit het westen tot zuidwesten.

Zaterdag is het rustig en droog met vaak zon al hangen er ook hoge wolkensluiers. In de late namiddag bereiken middelhoge wolken geleidelijk het westen van het land maar het blijft droog. De maxima zullen -2 of -3 graden bedragen in de Ardennen, 0 of -1 graad in het centrum en +2 graden aan zee. De wind waait zwak in de Ardennen, matig elders, uit het zuidwesten, geleidelijk draaiend naar het zuiden.

(Tagtik/Source: KMI/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren