Tagtik

Internationale luchthaven zakt volledig weg in zee

Voor de kust van Japan ligt een internationale luchthaven die die men al dertig jaar wil sluiten, maar nog steeds dagelijks gebruikt wordt en waar jaarlijks miljoenen reizigers van gebruikmaken. Het gaat om de dichtsbijzijnde internationale luchthaven voor de Japanse steden Osaka, Kobe en Kyoto. Enig probleem: de luchthaven zinkt in zee!

De Kansai-regio van Japan verloor de handel naar Tokio en er werd besloten dat de plaats een grotere luchthaven nodig had. Omdat de bestaande luchthaven echter omringd was door buitenwijken en er geen ruimte was om uit te breiden, en ook rekeninghoudend met de geluidsklachten van de lokale bevolking, werd besloten dat het gebied een nieuwe luchthaven nodig had. Die werd gebouwd op een kunstmatig eiland.

De werkzaamheden om dit eiland te creëren begonnen in 1987 en in 1994 was de internationale luchthaven van Kansai klaar om te worden geopend.

Dit kunstmatige eiland bewees tevens dat het natuurrampen kon overleven toen Japan in 1995 werd getroffen door de Grote Hanshin-aardbeving en de luchthaven niet vernield werd. In 1998 bewees het dat het ook een tyfoon kon overleven, maar toch gebeurde er iets nogal zorgwekkends.

Deskundigen hadden er immers al rekening mee gehouden dat het kunstmatige eiland zou gaan zinken omdat het gewicht van de luchthaven op de zachte grond van de Baai van Osaka zou drukken. Het teruggewonnen land lijkt in eerste instantie op een ‘natte spons’, maar ze hadden verwacht dat het vanzelf zou zinken. Ze hadden gerekend op 5,7 meter in 1990, maar in plaats daarvan was de luchthaven al 8,2 meter gedaald.

Voorspellingen hadden gesuggereerd dat het eiland en de luchthaven gedurende een periode van 50 jaar zouden zinken voordat ze zich uiteindelijk op een veilig niveau van 4 meter boven de zeespiegel zouden vestigen, maar volgens Smithsonian werd dit 'veilige zinkniveau' al na slechts enkele jaren bereikt.

Er werd al geïnvesteerd in een zeewering om de luchthaven te beschermen, maar sommige deskundigen denken dat de luchthaven slechts tot 2056 de tijd heeft voordat ze naar zeeniveau zakt.

Een van de grootste problemen is dat verschillende delen van het eiland in verschillende snelheden zinken, waarbij het midden van de luchthaven sneller zinkt.

De totale kosten voor de bouw van de luchthaven en het voorkomen dat deze te snel zinkt, bedragen ongeveer 20 miljard dollar, maar aangezien miljoenen mensen er gebruik van maken, kan het niet echt worden toegestaan ​​dat de luchthaven zomaar in zee wegzakt.

Sinds de bouw is de luchthaven al in totaal ruim 11,5 meter weggezonken, en de ongelijkmatige aard van het afzinken is ook gevaarlijk voor het gebouw.

Kan deze tragedie vermeden worden?

(Tagtik/Source: Ladbible/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren