Tagtik

"We stevenen af op regelrechte crisis"

De massamedia lijkt maar niet te beseffen wat er op onze afkomt: hyperinflatie. Het merendeel van de expert geloven dat de stijgende prijzen slechts tijdelijk zijn. Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera, denkt daar anders over. Dat zegt hij in een interview met De Zondag. "Het leven zal nóg duurder worden.", waarschuwt hij. "We gaan een collectieve verarming tegemoet."

"Er is een prijsschok op komst die pijn zal doen. Ik ga daar niet lichtzinnig over. Sommige collega’s spreken over een tijdelijk fenomeen. Volgens het Planbureau zou de inflatie volgend jaar in december voorbij zijn. Ik geloof het niet. Je moet eens spreken met logistieke experten, met transportexperten, met bedrijven. Ze zeggen allemaal hetzelfde: de problemen in de aanvoerketen zullen niet snel verdwijnen."

Dat het leven op korte termijn duurder wordt, is volgens de econoom grotendeels een gevolg van het coronavirus. "Maar ik ben op mijn hoede voor de lange termijn. Ik kijk naar de decarbonisatie. Je zou denken dat we intussen al weten wat de shift naar het post-fossiele tijdperk zal kosten. Niets is minder waar. We weten heel weinig over de impact. We weten wel dat veel producten vandaag onder hun ecologische kostprijs verkocht worden. Dat betekent dat de prijzen ook op lange termijn zullen stijgen.", klinkt het.

Volgens Van de Cloot zal er de komende jaren hetzelfde gebeuren als in de jaren zeventig. Toen heerste er een ware inflatiegolf in de wereld. "Wat is er toen gebeurd? Men wou elke frank die de mensen verloren aan hogere prijzen, compenseren in de lonen. Zo hebben we de arbeidsmarkt kapot gemaakt. We hebben daar dertig jaar de gevolgen van gedragen."

"Je kan de inflatie niet voor iedereen compenseren.", besluit hij. "Dat is een illusie. Je moet vooral de zwakkeren beschermen met gerichte maatregelen. De rest zal deze bittere pil moeten slikken.", besluit de econoom. (Skwadra by Tagtik/Source: De Zondag)

Ook dit kan u interesseren