Tagtik

Waalse werknemers trekken zich terug uit Vlaanderen

Walen die in Vlaanderen werken, het worden er alsmaar minder. In 10 jaar tijd is het aantal werkende Walen in Vlaanderen met maar liefst 20 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) verzamelde, en waarover De Tijd bericht. In 2011 ging het nog om 53.000 Walen die werkten in Vlaanderen. Vorig jaar is dat aantal gedaald tot 42.000.

De tendens is volgens De Tijd opmerkelijk, omdat Vlaamse bedrijven nu net meer moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Het lijkt dus een voor de hand liggende oplossing om de gaten op de Vlaamse arbeidsmarkt op te vullen met Waalse arbeidskrachten. "Vlaanderen heeft een tekort aan arbeidskrachten. Wallonië en Brussel hebben een overschot: eind juli waren er bijna 300.000 werkzoekenden.", aldus Bothuyne.

Walen die in eigen regio werk vinden, zijn volgens arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) minder snel geneigd om naar Vlaanderen af te zakken. "De Waalse arbeidsmarkt biedt nu meer kansen voor wie een baan wil dan in 2011. In de statistieken zie je dat de werkloosheidsgraad afnam en de krapte op de arbeidsmarkt toenam.", legt hij uit. (Skwadra by Tagtik/Source: De Tijd)

Ook dit kan u interesseren