Tagtik

Zo maak je snel die gezonde groentespreads

Wat smeren we vandaag weer op die boterhammen? Al eens groentespread geprobeerd? Zo’n groentespread is niet alleen lekker, het is ook makkelijk te maken én je hebt meteen ook je portie groente binnen. Aan de slag!

Van noten tot verse kruiden; ze doen het allemaal goed in combinatie met groenten. Je kan dus volop experimenteren. Als basis gebruik je volgende ingrediënten: een scheutje olijfolie, peper en zout, sap van een halve citroen of limoen, wat knoflook. Dus geen conserveermiddelen of grote hoeveelheden suiker en zout zoals bij de meeste kant-en-klare groentespreads.

Groentespread met avocado:
-2 avocado’s
-1,5 eetl. olijfolie
-0,5 eetl. limoen- of citroensap
-1 eetl. pijnboompitten
-zout en peper naar smaak

Zo maak je de avocadospread: Snij de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees uit de schil en prak deze fijn. Voeg daarna de olijfolie en het limoensap toe. Breng verder op smaak met peper en zout. Garneer de spread met de pijnboompitten. En smullen maar! Je kan hier naar eigen smaak nog ui, tomatenstukjes … aan toevoegen.

Je kan de avocado vervangen door andere groente (harde groente eerst even koken): rode biet, erwtjes, zoete aardappelen, wortelen, tomaten …

Hoe bewaren? Bewaren in de koelkast in een afgesloten glazen pot. Kleine weckpotjes zijn hier ideaal voor. De verse groentespread blijft dan nog zeker 2 à 3 dagen goed.

Tip! De zelfgemaakte groentespreads doen het ook goed als gezonde snack. Serveer de groentespreads met in reepjes gesneden wortel, komkommer en bleekselderij. En dippen maar!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren