Tagtik

Zo laat je jouw tiener toch ontbijten

Tieners leiden een druk leven en laten maar al te vaak hun ontbijt links liggen. Geen tijd … geen honger … ’s morgens nog andere zaken te doen … enz. Nochtans heeft een tienerlichaam in volle groei veel energie nodig: zo’n 2500 kcal per dag. Ontbijten zorgt ervoor dat je de kracht hebt om de dag goed te starten en dat je niet naar ongezonde snacks gaat grijpen voor het middag is. Tevens zorgt een gezond ontbijt voor een goede concentratie.

Hier is goed nieuws: met deze tips geef je tieners meer zin om hun batterijen op te laden voor ze naar school vertrekken. Ontbijtgranen (liefst volkoren), volkorenbrood met beleg, een zuivelproduct of plantaardig alternatief, een stuk fruit, havermout …

Het is als ouder in eerste instantie belangrijk dat je jouw tiener doet watertanden, dat hij ‘geprikkeld’ wordt om toch dat ontbijt te nemen. Hiervoor zet je gewoon de wekker 5 minuutjes vroeger en je zal zien dat het maken van gezonde keuzes vanzelf komt.

Wissel af met smaken en textuur zodat er geen routine in sluipt.
Ontbijt in amper 5 minuutjes met deze tips:

Granola met noten
Een ontbijt rijk aan vezels. Dit kan zelfs in een (leuk) doosje meegegeven worden voor onderweg!

Fruit
Een banaan: rijk aan kalium en een ideaal alternatief voor ongezonde zoetigheden. Ook perfect om mee te nemen onderweg.
Je kan ook zorgen dat er steeds wat fruitsla klaar staat; makkelijk om gewoon wat uit te scheppen.
Eventueel met wat yoghurt en noten erbij, heerlijk!

Verloren brood
Oud brood in ei onderdompelen en even in de pan; een bron van eiwitten en selenium.

Havermout
Ontbijten met havermout zorgt voor een lang verzadigingsgevoel. Warme havermoutpap (paar minuutjes in microgolfoven) is zalig op die koude ochtenden. Of ’s avonds havermout mengen met melk en nachtje in de koelkast zetten; ’s morgens uit nemen en snel wat yoghurt en/of fruit, noten … er bovenop.

Er bestaan nog heel wat gerechtjes met havermout. Zo kan je havermoutmuffins, -pannenkoekjes of -wafels op voorhand bakken en deze zelfs in de vriezer steken. Héél makkelijk voor wanneer het snel moet gaan!

Eieren
Kook en pel deze de avond voordien. In combinatie met een stuk toast, een appel of wat kaas. Ook makkelijk en eenvoudig mee te nemen voor onderweg.

Toast
Een paar sneetjes volkorenbrood roosteren en smeren met bv. pindakaas.

Smoothie
Met een smoothie krijgt je tiener snel verschillende voedingsstoffen binnen. Gebruik vers fruit of zelfs diepvriesfruit (maar geen fruit uit blik!).

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren