Tagtik

Zo krijg je ook tonnen wilskracht

Jouw vriendin houdt zich makkelijk aan haar dieet, je collega houdt het vol om elke week 2 keer te gaan lopen, bij het winkelen houdt je partner zich perfect aan het boodschappenlijstje … terwijl jijzelf alle moeite moet doen om jezelf onder controle te houden. Waar halen zij in godsnaam al die wilskracht? Welke maatregelen kan jij nemen om meer zelfdiscipline te ontwikkelen?

In SenNet Magazine geeft de huiscoach 7 tips voor meer wilskracht:
Vermijd verleidingen
Stel jezelf niet bloot aan verleidingen. Koop minder snoep als je op dieet wil, leg je smartphone in een andere kamer als je eens wil doorwerken …
Gebruik mentale beelden om te veranderen hoe je een verleiding ziet
Maak jouw verleiding onaangenaam. Kijk naar een schaal met snoep alsof er een kader rond is en je er niet kan naar grijpen. Wil je toch nog een sigaretje aansteken, hou dan (mentaal) een foto voor ogen van een roker met aangetaste longen … Zo leer je om mentaal ‘warme’ triggers in jouw omgeving wat af te koelen.
Denk aan de diepere behoeften
Heb je de gewoonte om steeds suiker en koekjes bij je koffie te nemen, denk dan aan een andere soort bevrediging zoals een wandeling maken, meer tijd voor jezelf, een lekker bad nemen, een leuk gesprek met een vriendin … Zo worden diepere behoeften stilaan ingevuld met gezonde gewoontes.
Pas de 5 minutenregel toe
Moet je dat vervelend werkje nog doen, zorg dan voor jezelf dat je een ‘discipline shot’ krijgt. Hierbij neem je jezelf voor om er slechts 5 minuten aan te werken. En vermits je alleen discipline nodig hebt in de beginfase van je opdracht, blijf je automatisch en eenvoudig doorgaan. Start nu!
Leid jezelf af
Leid jezelf af om weerstand te bieden aan dat snoepje of aan die sigaret. Las bijvoorbeeld een meditatiemomentje in of denk aan iets leuks.
Plan wat je zal doen bij een tegenslag
Loopt het even fout, haal dan je plan boven. Zo kan je op voorhand met jezelf afspreken: ”Als ik niet naar de workout ga, eet ik eerst een kom groente bij het avondeten.”
Start met een kleine dagelijkse gewoonte
Zelfcontrole kan je zien als een spier die je kan trainen en sterker maken; ga zeker niet te snel of te hard. Start met kleine veranderingen die discipline vergen. Begin waar je kan en bouw verder op; misschien is dat voor jou gaan slapen op een bepaald tijdstip, twee sigaretjes minder roken per dag, enkel in het weekend dat chocolaatje eten …

(Skwadra by Tagtik/Source: SenNetMagazine/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren