Tagtik

Gewicht verliezen door slow eating

Hoe lang zit jij ’s middags aan tafel? Of hoeveel tijd neem jij voor je ontbijt? Ben jij iemand die ’s morgens rustig de tijd neemt om te ontbijten of eet jij je snel bijeengeraapt ontbijt op de trein of in de auto? Nochtans is het verstandig om trager en rustiger te eten!

Wanneer je snel je ontbijtkom of je warme maaltijd naar binnen speelt, verloopt jouw spijsvertering niet optimaal. Hierdoor wordt het voedsel minder goed omgezet in voedingsstoffen die je lichaam opneemt. Gevolg: die zware maag en dat opgeblazen gevoel. Tevens heb je de neiging om meer te eten omdat de informatie dat je ‘verzadigd’ bent niet op tijd in je hersenen geraakt. Je lichaam heeft ongeveer 20 minuten nodig om vanaf de start van je maaltijd, om signalen door te geven dat je maag vol zit (dat je verzadigd bent) en dat je dus geen voedsel meer nodig hebt.
Maar ook een belangrijk argument om trager te gaan eten is het ‘eetplezier’. Want geeft toe, dat zorgt voor een essentiële bron van geluk!

‘Langzaam en rustig eten’, hoe doe je dat?
-zet je wekker iets vroeger om meer tijd te hebben voor het ontbijt
-sta er bewust bij stil dat je een ‘oude gewoonte’ (snel eten) moet afleren
-beantwoord tijdens het eten geen mails en zet je schermen even opzij
-besteed aandacht aan wat je eet, de smaken, de verschillende texturen en geuren, én geniet. Eet eerst met je ogen en vervolgens met je papillen
-kauw voldoende, want in je mond begint de spijsvertering! Kauw goed op je eten want je hebt vaak niet door hoe snel je zit te schransen. In de mond wordt het eten vermengd met speeksel waardoor het eten makkelijker naar de slokdarm en de maag gaat
-spoel je voedsel niet door met drank, want dit heeft hetzelfde effect als niet goed kauwen
-leg regelmatig eens je bestek neer
-neem 20 minuten tot een uur voor je maaltijd
-ga zitten om te eten; aan tafel, op een bankje, in het gras …

Een groot voordeel van slow eating
Vele onderzoeken naar de effecten van langzaam eten op het lichaam en in het bijzonder het gewicht suggereren dat langzaam eten je kan helpen minder te eten. Dat is belangrijke informatie als je van plan bent gewicht te verliezen. Door traag te eten heb je trouwens sneller een verzadigd gevoel.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren