Tagtik

Russische mol in actie: Oekraïne attent en neemt de vijand gevangen

Een mol die beschuldigd wordt van het infiltreren van de Oekraïense nationale politie en het bespioneren van de Oekraiënse strijdkrachten, werd onlangs gearresteerd door de cybereenheden van de Oekraïense veiligheidsdienst.

Een Russische infiltratiepoging is mislukt. Een agent was door de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) gestuurd om zich bij de Oekraiënse nationale politie aan te sluiten. “In het geval van een succesvolle registratie moest de mol informatie verzamelen over wetshandhavingseenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken”, aldus een Oekraïens rapport.

Nog steeds volgens datzelfde rapport, waarover The Daily Digest bericht, "hoopte de agent gegevens te kunnen verzamelen over het militair personeel en de uitrusting van de Oekraïense strijdkrachten." Alle verzamelde inlichtingen zouden worden gebruikt om Russische luchtaanvallen te begeleiden en deze te richten tegen de Oekraïense verdediging aan de frontlinie. Om de loyaliteit van de agent aan zijn land te testen, vroeg de FSB hem om verschillende locaties rond de Oekraïense hoofdstad (militaire vliegvelden, ziekenhuizen en zelfs defensiefabrieken) in de gaten te houden. De agent moest, als onderdeel van zijn missie, ook zoveel mogelijk gegevens verzamelen “over de gemechaniseerde brigades van de Oekraïense strijdkrachten”, aldus The Daily Digest.

De mol werd onlangs geneutraliseerd en gearresteerd in het appartement dat hij huurde in de wijk Brovary. Hij zou eind 2023 door de FSB zijn aangenomen. Op het moment van zijn arrestatie was zijn sollicitatie tot rekrutering bij de Oekraïense Nationale Politie al verzonden.

De Russische agent wordt aangeklaagd voor misdaden van hoogverraad en riskeert een levenslange gevangenisstraf. 

(SR and AsD for Tagtik/Source: The Daily Digest/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren