Tagtik

Na 4.000 jaar opnieuw mammoeten? "Tegen 2028 lukt het ons!"

In een historisch gebouw in het Amerikaanse Deep Ellum wordt tegenwoordig een enorme inspanning geleverd om enkele van de beroemdste uitgestorven dieren weer tot leven te brengen. Een in Dallas gevestigd bedrijf genaamd 'Colossal Biosciences' gaat deze hallucinante uitdaging aan. Zo werkt het momenteel al aan de creatie van de wolharige mammoet, die 4000 jaar geleden uitstierf.

"We creëren technologie die de toekomst zal veranderen voor de uitgestorven soorten, maar het verbazingwekkende is dat deze technologieën vandaag de dag al een verschil kan maken voor het behoud van bedreigde diersoorten", zegt Matt James, de hoofddierenfunctionaris van Colossal.

Met behulp van DNA van Aziatische olifanten en DNA van wolharige mammoeten die bevroren zijn in de arctische toendra, gebruiken onderzoekers van Colossal Biosciences genbewerkingstechnologie om het genoom van een Aziatische olifant opnieuw te ontwerpen totdat het dat van een wolharige mammoet weerspiegelt. “Het blijkt dat de wolharige mammoet en de Aziatische olifant gnomisch gezien voor 99,6% op elkaar lijken”, zegt James.

In de laboratoria in Deep Ellum wordt gewerkt aan het creëren van kunstmatige baarmoeders waarin een wolharige mammoetkalf kan groeien. Colossal heeft er zelf een doel van gemaakt om te slagen tegen het jaar 2028.

James zegt dat het herstellen van een gigantisch ecosysteem de permafrost, oftewel de grond die bevroren blijft, kan behouden en de uitstoot van broeikasgassen kan vertragen. “Dit is waarschijnlijk 100 verschillende levens waard om dit doel te bereiken, maar we moeten zo snel mogelijk doorzetten omdat we worden geconfronteerd met deze onmiddellijke dreiging van de mondiale klimaatverandering”, aldus James.

Sinds de aankondiging van zijn voornemen voor de wolharige mammoet, heeft Colossal ook soortgelijke plannen aangekondigd voor de dodovogel en de Tasmaanse tijger, oftewel thylacine.

(FVDV for Tagtik/Source: NBC Los Angeles/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren