Tagtik

Litouwen daagt Rusland uit en lanceert raketten

Het Litouwse leger heeft manoeuvres uitgevoerd in de Baltische Zee als onderdeel van operatie 'Steadfast Defender 24′. "Het gaat om een belangrijk afschrikkingsmiddel", zei de Litouwse minister van Defensie, Laurinas Kasciunas.

Steadfast Defender 24 is "de grootste militaire oefening van de NAVO sinds de Koude Oorlog". Zo definieert het bondgenootschap de band tussen Europa en Noord-Amerika, met als doel aan te tonen dat de bondgenoten elke centimeter van hun grondgebied zullen verdedigen en bescherming tussen de lidstaten zullen garanderen.

De oefening bestaat uit militaire manoeuvres om de Atlantische Oceaan tot aan de Noordpool te beveiligen, en uit troepenbewegingen door heel Europa, van het hoge noorden tot Centraal- en Oost-Europa. Alle NAVO-bondgenoten nemen deel aan deze reeks van operaties te land, ter zee en in de lucht, onder leiding van de Verenigde Staten.

Het laatste land dat militaire afschrikkingsoefeningen tegen Rusland uitvoert, is Litouwen. Met de steun van de Verenigde Staten heeft het land HIMARS-raketten gelanceerd in de Baltische Zee, het soort raketten dat al eerder door Oekraïne is ingezet in de oorlog tegen Russische troepen. Deze manoeuvres zijn een duidelijke waarschuwing aan Moskou mocht het  plannen hebben om op te treden tegen het Baltische land.

(Tagtik with FM/Source: Reuters, AFP/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren