Tagtik

“De Draak”: het nieuwe horrorwapen van het Kremlin

Het Kremlin stuurt duidelijke instructies naar fabrikanten: moderniseer bestaande wapensystemen en versterk de troepen die op Oekraïens grondgebied worden ingezet.

In Rusland wordt er al maanden hard gewerkt aan het militair-industriële complex. Vandaag is een nieuwe, verbeterde versie van de TOS-2 Tosochka ontwikkeld. Dit is een TOS-3 thermobarische meervoudige raketwerper. Zijn bijnaam? "Draak". Zijn kenmerken? De Draak opereert met dezelfde munitie als de TOS-1, namelijk “220 mm raketten met een explosieve kernkop van 45 kg en een bereik van 400 m tot 6 km”, meldt L’Indépendant.

Kolonel Markus Reisner van het Oostenrijkse ministerie van Defensie voegt eraan toe: “de TOS-3 kan raketten afvuren op een afstand van maximaal 15 kilometer”. Hij kan daarom niet worden geraakt door Oekraïense FPV-drones (in first-person view). Dit nieuwe horrorwapen zou nog destructiever zijn dan eerdere modellen.

Het wapen was ontworpen om troepen maar ook gebouwen te vernietigen en te verbranden.

Volgens experts van de International Campaign to Ban Nuclear Weapons kan “een enkel salvo van eerdere versies van het systeem (TOS-1 en TOS-2) verschillende stadsblokken in ‘smeulende ruïnes’ veranderen.”

(SR and AsD for Tagtik/Source: L’Indépendant/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren