Tagtik

Burundese handbalploeg verdwijnt op WK in Kroatië en vraagt vervolgens asiel aan in België

Drie weken geleden verdwenen tien spelers van het Burundese handbalteam spoorloos op het WK Handbal U19 in Kroatië. Inmiddels heeft het merendeel van die verdwenen spelers asiel aangevraagd in België.

Het U19-team van Burundi moest aantreden tegen Bahrein, maar kwamen niet opdagen. Niemand van het team nam vervolgens zijn gsm op. Tien van de dertien spelers waren de avond ervoor immers geheel onaangekondigd vertrokken uit hun hotel in Rijeka, één van de locaties waar de spelers van het toernooi verbleven. Ze lieten hun spullen zelfs achter in hun hotelkamer. Bijgevolg bleven er niet genoeg spelers over en moest het team forfait geven voor het tornooi. De vermiste ploeg, of toch een groot deel ervan, heeft onlangs asiel aangevraagd in België. Dat bevestigt Belgisch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor.

De spelers van het Burundese handbalteam lijken volledig voor hun Europese droom te willen gaan. Maar krijgen ze wel degelijk een verblijfsvergunning in België?

Volgens Het Nieuwsblad beweerden de spelers bij hun asielaanvraag in België dat ze minderjarig zijn. In dat geval is België verplicht om ze tijdelijk op te vangen tot ze 18 zijn. Volgens hun coach is het merendeel echter meerderjarig. Maar volgens de Dublin-overeenkomst is het aan Kroatië om de asielaanvraag te behandelen. De Burundezen zijn immers via een sportvisum via Kroatië Europa binnengekomen. Ze kunnen in België wel verzet tegen aantekenen en dan is het aan de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen om te oordelen. Mocht toch blijken dat België de aanvraag behandelt, zullen ze wel een gegronde reden moeten geven waarom ze in België asiel willen krijgen. Het gaat dan vooral om mensen die vanwege hun ras, politieke overtuiging of religie gevaar lopen in hun thuisland. Als ze enkel opwerpen dat ze uit een land in armoede komen en in België een beter leven willen, maken ze geen schijn van kans, benadrukt mensenrechtenadvocate Kati Verstrepen. 

(Skwadra by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren