Tagtik

Waarom Susie Wolff een klacht heeft ingediend tegen de FIA

Het hoofd van de F1 Academy heeft aangekondigd dat ze een klacht heeft ingediend tegen de FIA, drie maanden nadat de bond een onderzoek startte naar het mogelijk lekken van vertrouwelijke informatie naar haar man, de baas van het Mercedes-team.


Er is zeker iets mis in de F1. De conflicten houden nooit op. Zelfs wanneer de oorlogen die Red Bull verscheuren tussen een Brits-Thais kamp en een Oostenrijks-Nederlands kamp tot stilstand komen, duiken er weer andere gevechten op in het nieuws van de paddock.

En dit keer is het de oorlog tussen de voorzitter van de Fédération Internationale (FIA), Mohamed Ben Sulayem, en het echtpaar Wolff die sinds donderdagochtend centraal staat in het nieuws van de sport. Een dag eerder had de ethische commissie van de FIA de voorzitter vrijgesproken van “elke beschuldiging van inmenging” in de Grand Prix van Saoedi-Arabië en Las Vegas in 2023.

Zes uur later kondigde Susie Wolff, directeur van de F1 Academy-vrouwenserie, in een persbericht aan dat ze op 4 maart in Frankrijk een klacht had ingediend tegen de FIA (die in Parijs is gevestigd).

Hoewel niet precies bekend is wat de gronden zijn, is het waarschijnlijk dat een procedure wegens smaad de beste manier is om te reageren op de verdenkingen die het onderzoek van de FIA naar het koppel heeft gewekt. “Als sommige mensen denken dat ze door te zwijgen van elke verantwoordelijkheid ontslagen kunnen worden, dan vergissen ze zich”, zegt de klaagster in haar verklaring.

Afgelopen december startte de FIA een onderzoek na de publicatie van een artikel in het tijdschrift Business F1 waarin de mogelijkheid werd geopperd dat Susie Wolff, die voor de Formule 1 werkt, vertrouwelijke informatie had doorgespeeld aan haar man, de teambaas van Mercedes.

Binnen een uur hadden het Duitse team en de FOM, die de rechten van de F1 in handen heeft, de beschuldigingen in persberichten krachtig van de hand gewezen, voordat Susie Wolff op sociale netwerken haar verontwaardiging uitte over het feit dat ze was gereduceerd tot de rol van een onderdanige echtgenote, die haar werkgever zonder geweten verraadde voor haar man.

Zelfs voordat de FIA een paar dagen later bekendmaakte dat het onderzoek was stopgezet, voelde het al de gêne om een onderzoek te starten op basis van de aantijgingen van een tijdschrift. De FIA probeerde zichzelf te rechtvaardigen door te beweren dat het onderzoek was gestart na een klacht van twee teambazen, zonder hun namen te noemen.

Maar geen van de directeuren van de tien teams bevestigde deze informatie. Integendeel, de teams besloten zelfs een persbericht te publiceren waarin ze de aantijgingen afwezen. Zelfs Christian Horner, die sinds hun oorlog van 2021 weinig sympathie heeft getoond voor Toto Wolff en die nog niet verwikkeld was in zijn interne strijd om het leiderschap van Red Bull, ontkende de aantijgingen.

(L'Equipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren