Tagtik

"Poetin heeft geen grenzen meer"

Dinsdag deed het hoofd van de Oekraïense diplomatie, Dmytro Kouleba, een voorstel aan de westerse bondgenoten: vernietig de Russische raketten die vanaf hun eigen grondgebied op Oekraïne worden afgevuurd.  

Tijdens een persconferentie met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei de heer Kouleba: "Er is geen enkel juridisch, veiligheids- of moreel argument dat onze partners ervan zou weerhouden om Russische raketten boven Oekraïens grondgebied vanaf hun grondgebied neer te schieten". Dit voorstel was al geopperd aan het begin van het conflict, maar werd door het Westen verworpen omdat het risico op escalatie reëel en te groot was, meldt het Belgische dagblad La Libre. 

Dmytro Kouleba is helemaal niet overtuigd door dit argument en benadrukt dat de aanpak niet gevaarlijk is voor Rusland en zijn soldaten. Volgens hem zijn de raketten 'stukken metaal die de dood van Rusland naar Oekraïne dragen'. "Als jullie het niet willen doen, geef ons dan alle benodigde middelen. We zullen ze inzetten op Oekraïens grondgebied en deze raketten zelf onderscheppen", zei hij tot slot. 

De Duitse minister Annalena Baerbock hamert op de absolute noodzaak om zo snel mogelijk meer middelen beschikbaar te stellen voor de luchtafweer van Oekraïne. Ze waarschuwde: "Elke aarzeling en vertraging bij het steunen van Oekraïne kost onschuldige levens. En elke aarzeling om Oekraïne te steunen brengt ook onze eigen veiligheid in gevaar", eraan toevoegend dat Vladimir Poetin geen grenzen kent en begonnen is aan een campagne van "vernietiging" van het land. 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: La Libre/Illustration: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren