Tagtik

Rusland dreigt ermee Franse vliegtuigen en schepen aan te vallen

Op donderdag 23 februari heeft de Franse minister van strijdkrachten, Sébastien Lecornu, scherpe kritiek geuit op de recente Russische pogingen om de controle over de Franse lucht- en maritieme patrouilles over te nemen. Hij had het specifiek over een incident van ongeveer "een maand geleden" in de Zwarte Zee.

In een interview met het Franse radiostation RTL zei hij: “We werden geconfronteerd met pogingen van de Russen om de controle over een aantal van onze patrouilles over te nemen. Een maand geleden dreigde een Russisch luchtverkeerscontrolesysteem Franse vliegtuigen neer te schieten in de Zwarte Zee, terwijl we ons in een internationaal erkend gebied bevonden waar we patrouilles uitvoerden."

Hij vervolgde: "Er zijn Russische operators die bedreigingen uiten aan het adres van Franse piloten en dreigen hun vliegtuigen neer te halen." Volgens de minister moeten deze lucht- en maritieme patrouilles het vrije verkeer in verschillende zeeën over de hele wereld garanderen.

De minister maakte ook melding van de verankering van een Russisch oorlogsschip in de Baai van de Seine, een actie die in een internationale zone werd uitgevoerd, maar bedoeld leek om Frankrijk te intimideren.

De regering heeft de afgelopen dagen de “agressieve” en “hybride” aard van de houding van Rusland benadrukt. De Franse regering heeft het over verschillende gebieden zoals cyberspace, desinformatie, energie en voedsel, naast de frontale militaire aanvallen.

“We worden geconfronteerd met een dynamiek die doet denken aan de Koude Oorlog, maar waarbij Rusland voortdurend de grenzen opzoekt op het gebied van agressiviteit”, concludeerde hij, verwijzend naar een recente cyberaanval op een Frans defensiebedrijf, met name op zijn wapenproductie.

De Franse minister van de strijdkrachten, Sébastien Lecornu, heeft er dit weekend op aangedrongen de veiligheidsmaatregelen te versterken in het licht van de dreigingen van Russische ‘sabotage en cyberaanvallen’, die in de eerste plaats gericht zijn op zijn ministerie, volgens een interne memo waarover AFP dinsdag berichtte.

(Tagtik with press agencies/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren