Tagtik

Noorwegen, Spanje en Ierland gaan Palestina erkennen als onafhankelijke staat

De Noorse premier Jonas Gahr Store heeft bevestigd dat zijn land Palestina als onafhankelijke staat zal erkennen op dinsdag 28 mei. 

“De erkenning van een Palestijnse staat is een middel om de gematigde stemmen in dit aanhoudende en brutale conflict te ondersteunen”, maakte Store woensdagochtend bekend op een persconferentie. “We moeten het enige alternatief dat een politieke oplossing voor het conflict biedt, levend houden: twee staten die zij aan zij leven, in vrede en veiligheid”. “De aanhoudende oorlog in Gaza heeft heel duidelijk gemaakt dat vrede en stabiliteit bereiken pas kan mits een oplossing voor het Palestijnse vraagstuk”, aldus Store. “Dat zou het finaal mogelijk kunnen maken om het proces naar een tweestatenoplossing te kunnen hervatten en nieuw momentum te geven. We zijn ervan overtuigd dat die oplossing ook het beste is voor Israël.”

Ook Spanje en Ierland maakten reeds bekend dat ze een onafhankelijke Palestijnse staat zullen erkennen. Slovenië zou dat volgende maand van plan zijn. Bulgarije, Polen, Tsjechië, Roemenië, Slovakije, Hongarije, Griekenland en Zweden erkennen Palestina nu al als een onafhankelijk land.

(SR for Tagtik/Source: Reuters/Illustration: Benjamin Rascoe for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren