Tagtik

Viroloog Van Gucht: "Breng je baby niet mee op bezoek"

Viroloog Steven Van Gucht roept op om bezoek of bijeenkomsten met baby’s even uit te stellen omwille van de intense circulatie van het RSV-virus. 

Na twee jaar met nauwelijks luchtwegeninfecties hebben verschillende ziekenhuizen momenteel te weinig bedden om baby's en jonge kinderen op te vangen. Dat komt omdat het aantal RSV-besmettingen al enkele weken stijgt.

Vooral in Brussel, Luik en Antwerpen zien ze het aantal luchtwegeninfecties toenemen. Sommige ziekenhuizen worden overrompeld en kampen daardoor met plaatsgebrek en moeten zelfs patiënten transfereren. "De toename is regiogebonden, maar we verwachten dat de besmettingen zich gaandeweg over heel het land zullen verspreiden", zegt kinderarts Tyl Jonckheer van de Antwerpse ziekenhuisgroep GZA donderdag in Het Nieuwsblad. De dokters zien vooral kinderen met bronchiolitis, een luchtwegenontsteking veroorzaakt door RSV en metapneumovirus. De kinderen genezen allemaal, maar vooral de allerjongsten hebben daarbij wat medische hulp nodig. 

In combinatie met een stijgend aantal COVID-infecties, zorgt de sterke opmars van het Respiratory Syncytial Virus (RSV) bij zuigelingen voor toenemende druk op de zorgsector.

“Goede wintergewoonten kunnen nu een groot verschil maken”, aldus Steven Van Gucht in Het Nieuwsblad. “Denk aan propere handen, goede verluchting, blijf thuis bij ziekte of draag een masker bij milde klachten, draag een masker op het openbaar vervoer en zorg dat u in orde bent met uw COVID-en griepvaccinatie.” Verwacht wordt dat de komende weken ook het aantal griepinfecties zal toenemen, waardoor de druk op het zorgsysteem opnieuw stijgt. 

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad - Sciensano/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren