Tagtik

Na reis van 8 miljard jaar bereikte het zonet onze aarde

Een enorme flits van radiogolven werd in 2022 aan de hemel van onze planeet gedetecteerd, en dit na een reis die maar liefst acht miljard jaar duurde. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek. Dit fenomeen, door wetenschappers een ‘snelle radio-uitbarsting’ genoemd, werd voor het eerst waargenomen in 2007 en blijft nog steeds grotendeels een mysterie.

Volgens een studie die op 19 oktober in het tijdschrift Science werd gepubliceerd, had geen van de eerder waargenomen ‘snelle radio-uitbarstingen’ (of FRB’s) een zo verre oorsprong of een kracht die vergelijkbaar is met deze die in 2022 werd bestudeerd door het ASKAP-radiotelescoopnetwerk, gevestigd in West Australië.

Ondanks de beperkte duur van slechts minder dan een milliseconde, zou deze explosie van elektromagnetische golven die acht miljard jaar geleden plaatsvond, volgens CNN een hoeveelheid energie hebben vrijgemaakt die equivalent is aan de energie die onze zon over een periode van dertig jaar heeft uitgestraald.

Sinds hun eerste detectie in 2007 zijn er ongeveer duizend FRB’s gesignaleerd, maar de precieze oorsprong van deze signalen blijft vaak onbekend. Voor de FRB die in 2022 werd gedetecteerd, gebruikten wetenschappers de European Very Large Telescope (VLT) vanuit de Atacama-woestijn in Chili. Ze slaagden erin de bron van de emissies te lokaliseren in een groep van twee of drie sterrenstelsels midden in het proces van fusie, interacties en vorming van nieuwe sterren.

Deze ontdekking lijkt de huidige theorieën te bevestigen dat snelle radio-uitbarstingen afkomstig zouden kunnen zijn van magnetars (een zeldzaam type neutronenster) of andere extreem energetische astronomische objecten die het gevolg zijn van exploderende sterren.

FRB's zijn van groot belang voor astronomen omdat hun onderzoek zou kunnen helpen bij het oplossen van andere mysteries van het universum, waaronder die van 'ontbrekende materie'.

(FVDV and LpR for Tagtik/Source: Courrier International/Illustration picture: Pixabay via Pexels)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren